Vlašić je planina koja se nalazi u središnjoj Bosni.

Sa 1943 metra visokim vrhom Paljenikom, planina Vlašić podjednako je udaljena od Jadranskog mora i velikih kontinentalnih gradova u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Čak sto kilometara šumskih puteva, rijeka Ugar i njene pritoke Ilomska i Kobiljska rijeka, nebrojene livade i pašnjaci, sve je to nezaobilazan izazov brojnim rekreativcima tijekom ljetnih mjeseci. Turistički potencijal Vlašića prepoznala je i austrougarska aristokracija koja je u 19. stoljeću redovito uživala u njegovim ljepotama. U novijem vremenu, najpoznatiji dio planine Vlašić u kojem mnogobrojni turisti pronalaze svoj mir zove se Babanovac gdje se vremenom etablirao novi bosanskohercegovački centar zimskog i ljetnog turizma. Planina je prepoznatljiva po mnogim zaštitnim znacima poput vlašićkog sira, međunarodno priznate vrste psa tornjaka i autohtone bosanskohercegovačke ovce pramenke.

MTB Maraton „XCM Vlašić 2018“
Utrka je rekreativnog karaktera što znači da se svi mogu natjecati bez obzira imali licencu ili ne.

Utrka je rekreativnog karaktera što znači da se svi mogu natjecati bez obzira imali licencu ili ne.

Po definiciji to je vrlo zahtjevna brdsko-biciklistička maratonska utrka po pretežno planinskom terenu, ali kako bismo svima omogućili nezaboravno iskustvo, staze su podijeljene u tri kategorije: mala (27 kilometara), srednja (46 kilometara) i kombinacija ove dvije (73 kilometra) tako da oni koji voze ovakvu vrstu utrke po prvi put mogu ležernije pristupiti utrci, a oni spremniji mogu pokazati svoju izdržljivost i kondiciju na dužim relacijama ali i uživati i vidjeti puno više. Zbog atraktivnosti samog natjecanja, XC maraton postavljen je na području planine Vlašić, s time da se staze prolaze kroz zaista najatraktivnije dijelove ove planine: Babanovac, Galicu, Paklarske stijene, Devečane, Paljenik, Dubske čaire, Šantić, a završava nezaboravnim spustom niz skijašku stazu. Glavninu puta natjecatelji se voze putevima vlašićkog sira, a iznenadni posjet psa tornjaka mogao bi vas natjerati da dodatno ubrzate.

BK Vitez

Biciklistički klub „Vitez“ iz Viteza zasigurno je najaktivniji klub na prostoru Središnje Bosne i jedan od aktivnijih u Bosni i Hercegovini.

Od njegova osnutka 2009. godine, pa sve do danas, klub je postao prepoznatljiv kako u regiji, tako i izvan granica naše države. Sve to možemo zahvaliti našim članovima koji su svojim sudjelovanjima na raznim događajima vezanim za biciklizam omogućili da se pronese dobar glas o ovome klubu. Popularizaciji kluba i njegovoj prepoznatljivosti pridonijele su razne aktivnosti: tri puta smo organizirali utrke u sklopu XCO premijer lige u brdskom biciklizmu (2014., 2015. i 2016. godine) i Državno prvenstvo u brdskome biciklizmu (2017. godine) na kojima je nastupalo oko 150 biciklista iz naše države, Hrvatske, Crne Gore gdje smo postali  prepoznati kao dobri domaćini i organizatori te nam se zbog toga biciklisti rado vraćaju i sudjeluju na utrkama u našoj organizaciji.

BK Virez